NL | FR
 
 
 
 
Home > Nieuws

Nieuws

Furry footwear? Ontdek de nieuwste trends!

 Wie houdt niet van schoenen? En wie houdt bovendien niet van de laatste trend in schoenen? Klik hier voor het volledig artikel van de Furinsider en ontdek de laatste trends.

 

Fendi's Haute Couture Show

 Bekijk hier een review van Fendi's Haute Couture Show

fendiiii2

Trends in bont – Mannen Lente/Zomer 2019

Bekijk hier de laatste trends in bont van de mannencollectie Lente/Zomer 2019.

Inschrijvingen voor de Fur Europe Summer School in Griekenland zijn open!

Aanvragen voor de Fur Europe Summer School in Kastoria, Griekenland kunnen vanaf vandaag ingediend worden. De populaire Summer School is er dit jaar opnieuw met een focus of duurzaam dierenwelzijn, milieu, vakmanschap, afval beperking en biodiversiteit. Kandidaten voor deze zomercursus komen van over de ganse wereld. Interesse om deel te nemen? Klik dan hier voor alle info.

 

grek

Veganistische kledij alternatieven voor bont slecht voor het milieu

Volgens wetenschappers schaadt ‘diervriendelijke’ mode het milieu meer dan kledij gemaakt uit bont en leder. Veel ‘veganistische kledij’ produceert duizenden synthetische vezels die dieren in en rond de oceaan schaden. Tevens is synthetische kledij gemaakt van petroleum, is het niet biologisch afbreekbaar én gaat de kledij niet zo lang mee als leder en bont, zeggen milieu experten.

Lees hier het volledige artikel. 

Backstage bij de afstudeershow van de modeacademie in Antwerpen

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen is één van de meest gerenommeerde scholen voor modeontwerpers in de wereld.

De recente afstudeershow heeft bewezen dat ze nog steeds aan de top staan. Bekijk hier de foto's. 

antwerp fa show1

Yves Saint Laurent: Venus in Furs

 Kaia Gerber wordt het gezicht van de nieuwe advertentie campagne van het Franse modehuis Yves Saint Laurent. Bekijk hier de details en de bontstukken.

Bekijk hier de compilatie van de beste looks in bont van de laatste herfst/winter collecties 2018 in New York, Londen, Milaan en Parijs.

Top 3 winnaars REMIX

De voorbije week publiceerde VOGUE Italia de fashion shoot met daarin de drie winnaars van de international REMIX wedstrijd. De wedstrijd had dit jaar ‘natuurlijke duurzaamheid’ als thema. De shoot toont stukken van:

Gold Prize winner, Chunchen Liu - Japan

Silver Prize winner, Siyang Meng - China

Bronze Prize winner, Abigail Wirth - Hungary

Bekijk hier de photoshoot.

 

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Opleiding bontbewerker volgen?

 Centria biedt een intensief studie en trainingprogramma van 3 weken voor wie de technieken van bontbewerking onder de knie wil krijgen. Klik hier voor alle info

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Fur On The Runway FW18

In de laatste herfst/winter shows van 2018 in New York, Londen, Milaan en Parijs zagen we dat 64% van alle designers gebruikt maakt van natuurlijk bont.
Klik hier voor een overzicht van de collecties.
 

Geen fake news over fake fur graag!

Fake fur wordt door bepaalde groeperingen vaak opgedrongen als alternatief voor echt, natuurlijk bont. De Bontfederatie vindt het dan ook meer dan tijd om het fake news dat verteld wordt over dit nepbont te doorprikken. Daarom produceerden we een video die de milieuonvriendelijke impact van nepbont aantoont. Klik hiervoor de video.

Video

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Hockley Londen collectie 2017

Neem een kijkje in de collectie van Hockley Londen, waar twee vooraanstaande bontdesigners de shop en de volledige collectie nieuw leven inbliezen.

 

Bekijk alle bontcollecties 2017 in één klik!

De herfst/wintercollecties zijn ondertussen allen aan de wereld voorgesteld. Om het voor u makkelijk te maken bundelden we alle bontmomenten overzichtelijk in één film.
 
 
Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Bont gala Hong Kong 2017

Overal ter wereld worden de wintercollecties van bont voorgesteld. Ook China laten ze zien hoe het moet en dit doen ze in stijl! Check deze adembenemende beelden rechtstreeks van de catwalk!

 

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Tom Ford herfstcollectie 2017

Wil je graag eens rondkijken in het hoofd van Tom Ford? Zijn herfstcollectie werd als laatste getoond, maar liet wel een hele goede indruk na. De bontliefhebbers waren alvast heel enthousiast. Als je meer wil weten over de show en de nieuwe collectie, klik dan hier.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Fendi Milaan Fashion Week 2017

Ook beniewd naar wat Fendi in 2017 aan zijn bontliefhebbers te bieden had op de catwalk in Milaan? Klik dan snel verder naar deze boeiende fotoreportage!

 

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

REMIX 2017

 
 
REMIX is een designwedstrijd uitgeschreven om de beste modeontwerpers vanuit de hele wereld te vinden en hun talenten naar voor te brengen wanneer het gaat om werken met bont. Deze internationale wedstrijd moedigt hun creativiteit aan helpt hen klaarstomen voor de commerciële mode industrie.
 
Vorig jaar waren er meer dan 125 inschrijvingen van ontwerpers van meer dan 35 scholen van over de ganse wereld. Dit jaar worden nog meer inschrijvingen verwacht, gezien de wedstrijd elk jaar opnieuw aan bekendheid wint. 
 
Klik hier voor de designs uit de wedstrijd, leer de finalisten kennen en neem een kijkje achter de schermen van de modeshow in Milaan.  
 

Duurzaam Bont

Bont en mode gaan al generaties samen hand in hand. Designers en consumenten houden van dit natuurlijk product. Het is warm, modieus en het is één van de meest natuurlijke materialen die men kan dragen. Dit alles past in het plaatje van wat de consument van vandaag wil: natuurlijke en duurzame mode. Klik op de link voor de volledige video.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Bonttrends mannen 2017 Parijs

Niet alleen was bont vertegenwoordigt op de catwalk bij de vrouwen, ook bij de mannen gaven de designers zich helemaal. Bekijk snel al de hoogtepunten van Parijs! Klik hier voor nog meer sfeerbeelden!

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Ontdek de laatste nieuwe trends in bont vanop de catwalk!

Bont was wederom alom tegenwoordig op de catwalks in Milaan, Londen, New York en Parijs. Neem een kijkje tussen de vele beelden vanop de catwalks!

Vrijheid van meningsuiting?

Deze korte animatiefilm beschrijft de voor- en de nadelen van het gebruik van bont. Beide kanten van het debat rond pelsgebruik worden belicht. Zeker de moeite waard om te bekijken!

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Kerstcampagne - win een mooi bontaccessoire!

Flikkerende lichtjes en kerstliederen terwijl het buiten koud is: Kerstmis is ongetwijfeld een magische dag. Om deze magie in de kijker te zetten lanceert IFF, de International Fur Federation haar nieuwe Kerstcampagne: What's Fur Christmas?

Deelnemers maken kans op een bontaccessoire uit de collectie van 'Oh! By Kopenhagen Fur'. De winnaars worden eind dit jaar bekend gemaakt. 

Hoe deelnemen? Neem een foto van uzelf met uw bontstuk of bontaccessoire in een Kerstdecor (kerstmarkt, verlichte winkelstraat, in de sneeuw, bij de kerstboom,..) en deel de warmte van het seizoen via Facebook, Twitter of Instagram met daarbij @wearefur @ohbykopenhagenfur #ohbyopenhagenfur

Deadline van de wedstrijd is dinsdag 20 december. Vergeet zeker de hashtag en de tag niet te plaatsen!

Meer info over trends in bont? Klik hier.

 

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Fendi tas wordt nieuwe must have voor deze winter!

Dankzij Fendi is er een nieuw gezicht voor deze winter. Fendi lanceert immers een nieuwe tas om toe te voegen aan je collectie. De nieuwe 'Faces collection' (geïnspireerd door de emojis en emoticons van de millenium generatie) brengt verschillende gezichtsmotieven op colour block bags. Klik op de titel en ontdek de volledige nieuwe collectie met de achtergrond van de nieuwe lijn!

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Nieuwe FUR NOW campagne gelanceerd!

De Belgische Bontfederatie lanceert samen met Fur Europe haar nieuwe najaarscampagne ‘FUR NOW’. Doel van de campagne is om het moderne en trendy aspect van bont in de kijker te zetten en om de stereotypes rond bont en wie bont draag te doorbreken. De campagne is sterk digitaal aanwezig en wordt ook gepubliceerd in tal van mode- en lifestyle magazines in gans Europa. De campagne toont een ganse reeks beelden van mannen en vrouwen die kledingstukken en accessoires in bont dragen, dit vooral op een verrassende manier. De kleurrijke campagne is een verlengstuk van de grote bonttrends die in zo goed als alle herfst- en wintercollecties op de catwalks in Milaan, Londen, New York en Parijs te zien waren. Klik op de titel om het volledige artikel te lezen en de video's en beelden te bekijken.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Mercedes Benz fashion week

Bekijk hier de nieuwe streetstyle video vanop de Mercedes Benz Fashion week - Herfst 2015-2016.

 

 

 

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

New York en Londen Fashion Week: Trends herfst/winter 2015-2016

New York Fashion Week was wederom een groot succes.

Klik op de titel voor de beelden van de Fashion Week in New York en Londen!

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

"Bont is back, zoveel is zeker!"

"Bont is back, jawel. Dat zie je ook op de catwalk. In 56 procent van alle winterjassen die tijdens de modeweken in Milaan, Parijs en New York werden getoond, is met bont gewerkt, blijkt uit cijfers van het trendbureau WGSN. Dat Jean Paul Gaultier een onverbeterlijke bontliefhebber is, weet iedereen. Maar het lijstje designers dat bont verwerkt in kleding of accessoires wordt stilaan eindeloos: Louis Vuitton, Fendi, Lanvin, Chanel, Burberry, Chloé, Givenchy, Isabel Marant, Cavalli...

Een groot contrast met twintig jaar geleden, toen madammen met een bontjas nog gemeen waren. Wie oud genoeg is, herinnert zich de legendarische foto waarop vijf supermodellen uit de kleren gingen voor de dierenrechtenorganisatie Peta onder het motto: 'We gaan liever naakt dan bont te dragen.' Van de vijf heeft alleen Christy Turlington woord gehouden. Naomi Campbell, Cindy Crawford, Claudia Schiffer en Elle Macpherson werden daarna weer geregeld in bont gefotografeerd."

Portable Document Format (PDF) Klik hier (pdf, 331 KB) voor het volledige artikel uit Sabato.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Masterclass studenten Modeacademie Antwerpen op workshop bij Furlab

Voor het vierde jaar op rij trokken de Masterclass studenten van de Modeacademie Antwerpen naar Furlab in Amsterdam om er kennis te maken met één van de meest gebruikte modematerialen van de afgelopen seizoenen: bont.

Bij Furlab kregen de studenten achtergrondinformatie over de sector, diepgaande productinformatie en kregen ze ook de kans om zelf met bont aan de slag te gaan.

Ook dit jaar waren de studenten uiterst enthousiast over de mogelijkheid tot het ontdekken van dit unieke, natuurlijke en duurzame materiaal. Studenten van de Modeacademie verwerkten de laatste jaren meer en meer bont in hun eindcollecties.

Klik hier voor meer info, foto's van de workshop en foto's van de eindcollecties van de laatstejaars uit 2013 en 2014.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

ONAR: duurzaam modelabel met een vernieuwende kijk op ethisch bont en leer

De Finse Irene Kostas kreeg de liefde voor bont mee van haar vader, die een made-to-measure bontmerk runt. Haar intuïtie voor edgy mode verfijnde ze dan weer bij Fins schoenenlabel Minna Parikka, waar ze de marketing en branding voor haar rekening nam. Na een paar jaar twijfelen, besloot Irene om haar eingen weg te banen in de modewereld. Ze lanceerde het merk Onar.

Lees Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 72 KB) het volledige artikel uit Pure Style and Fashion van juli 2014.

Alle info over ONAR en het bekijken van de collectie kan op: www.onarstudios.com

Het terugdraaien van het verbod op pelsdierhouderij in Nederland is een overwinning op de rechten van de mens en het recht om vrij te ondernemen

In een verrassend duidelijke en snelle uitspraak oordeelde een Nederlandse rechtbank woensdag dat het verbod op de pelsdierhouderij, die in werking treedt in 2024, ongrondwettelijk is en bijgevolg vernietigd moet worden. Het verbod werd eind 2012 gestemd door de Nederlandse Senaat maar, refererend naar het Verdrag van de Rechten van de Mens, was de rechtbank van oordeel dat het verbod op de pelsdierhouderij ongrondwettelijk is.

Klik op de titel en lees het volledig artikel.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Noémie Flamant speelt met bont

België is met Noémie Flamant een modetalent rijker. Haar collectie Fauve bestaat uit speelse ontwerpen volledig gemaakt van bont. Lees het gesprek met de dame achter de prachtige jassen en volgende winter ook kleedjes en accessoires in Pure Style & Fashion van februari 2014.

Klik Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 66 KB) voor het volledig artikel uit Pure Style & Fashion.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Een bonte catwalk

Meer dan de helft van de catwalkdesigners had het afgelopen winterseizoen bont in zijn collectie. Genoeg om van een trend te spreken en van naderbij te bekijken.
Ellen De Wolf, Chef mode van Knack laat zien dat bont opnieuw de catwalk verovert!

Klik Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 627 KB) voor het volledig artikel dat in Knack verscheen.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Lekker bont

Ik hou van bont. Van de zachtheid ervan. De sensuele uitstraling. De decadente luxe. En ik heb het niet over synthetische imitaties, maar over the real stuff.

Wil u weten wat Michaël De Moor van Feeling nog te zeggen heeft in zijn column in de Feeling van oktober 2013?

Klik hier voor het document

 

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Bont anders bekeken

We kunnen er niet omheen: bont is een trend deze winter! Maar hoe wordt het tegenwoordig gemaakt? Redactrice Marie van Marie Claire zocht het uit!

Lees Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 400 KB) het volledige artikel dat verscheen in de Marie Claire van november.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

De 10 grootste bontmythes ontzenuwd

Bont is een luxeartikel dat erg belangrijk is voor de modewereld, zowel voor haute-couture als voor confectie. De internationale handel in bont neemt sinds 1998 van jaar op jaar toe en vertegenwoordigt nu wereldwijd een waarde van meer dan 15 miljard USD: dit is meer dan er wordt uitgegeven aan gedownloade apps!

Maar ondanks de overduidelijke populariteit van bont blijken er in bepaalde kringen hardnekkige mythes te bestaan over de bontsector.

Klik Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 116 KB) voor de top tien van de bekendste mythes!

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

'Niet wij, maar de protestindustrie maakt het bont'

Terwijl de vraag naar bont wereldwijd toeneemt, gaan er tot in ons parlement stemmen op om de nertsenhouderijj hier te verbieden, opgejut door fanatieke reacties in de sociale media. "Helaas weten veel activisten én onze politici vaak niet waarover ze praten. Dierenwelzijn? Van mij mogen ze hier allemaal een kijkje komen nemen", klinkt het bij nertsfokker Marnix Van Laecke. Z.O. Magazine liet het zich geen twee keer zeggen.

Klik Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 1.2 MB) voor het artikel dat in Z.O. Magazine, het ledenblad van UNIZO, gepubliceerd werd.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Bonttrends herfst/winter 2013-2014

U wil weten wat de laatste trends zijn in de bontmode voor dit seizoen?

Klik dan hier voor beelden van op de catwalks in Milaan, Londen en Parijs!

 

Perron 87: “Schone winkels duren niet lang”

Van 9 september tot 31 januari blaast een tijdelijke belevingswinkel de Stationsstraat in Sint-Niklaas nieuw leven in. Een pop-up store met pit, een concept store met klasse.

“Beschouw het als een optimistische aanklacht tegen de leegstand in de straat,” zegt Carl Timmermans, een man met jarenlange ervaring in de middenstand van St-Niklaas. “Tegelijk willen we een aantal taboes doorbreken,” voegt Sabine Bauwens, zaakvoerster van Pelzen Bauwens eraan toe. “Bont en pels hoeft niet altijd voor controverse te zorgen, we willen af van dat oubollige imago. We willen laten zien dat het democratischer kan, een lagere drempel, met de nadruk op modieuze accessoires.”

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Bontverwerking, een prachtig ambacht!

Django Steenbakker is als creatief manager het gezicht van Furlab. Hij geeft informatie over bont aan studenten, klanten, bezoekers, de pers en consumenten in zijn algemeenheid. Hij ontwerpt en maakt
zelf couture met bont en leidt daarin studenten op. Bont leek voor hem als student onbereikbaar tot hij in contact kwam met Furlab. Zijn enthousiasme komt duidelijk uit zijn hart en werkt aanstekelijk.

Klik Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 1.48 MB) voor het volledig interview.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Bont, sneeuw en feest

December staat voor korte, koude dagen, de eerste sneeuw en feesten. Denk bont, wintersport, zijde, glamour, feestlingerie en schitterende juwelen.

Klik Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 4.71 MB) om het volledige artikel uit Dot Glam - editie december te lezen.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Bont: van discrete luxe tot trendy modeaccessoire

Ooit was het vel van de beer een perfecte manierom je warm te houden in de wingter. Later hulden filmsterren, prinsessen en de hele high society zich idn nersen, vossen en zelfs luipaardvellen. Van beide extremen zijn we inmiddels terug gekomen. Bont heeft vandaag de dag een meer trendy look gekregen en het oubollige, snobistische imago van bont is dan ook verleden tijd. Op heden is bont een mooi luxueus en hedendaags product geworden.
 

KlikPortable Document Format (PDF) hier (pdf, 544 KB) om het volledige artikel uit Karaat - editie december te lezen.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Bont is weer oké

'Ik ga liever naakt dan bont te dragen', luidde de wereldberoemde slogen van de antibontorganisatie PETA. Maar in de eerste wintercollecties die opduiken is weer opmerkelijk veel bont verwerkt. Een evolutie die jaar na jaar sterker wordt. "Vandaag is het weer oké om bont te dragen", aldus mode-experte Veerle Windels.

Klik Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 704 KB) om het volledige artikel uit Het Laatste Nieuws te lezen.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Pels en nerts zijn hipper dan ooit

Eerst was er bont, en dan pas was er mode. Maar in tegenstelling tot fashion staat er op pels geen houdbaarheidsdatum. Bont straalt nu eenmaal een tijdloze luxe, klasse, elegantie en sensualiteit uit die door niets te overtreffen is. Nochthans is het een trendgevoelige materie. Niet verwonderlijk dus dat bont ook momenteel het modebeeld bepaalt. Van hoeden tot kragen, van mantels tot laarzen, van capuchons tot accessoires, het is al pels en nerts wat de klok slaat. Maak het in kledingkeus dus gerust lekker bont!

Lees Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 1.94 MB) het volledige artikel uit The Art of Living. 

"Dierenwelzijn rechtvaardigt verbod op pelsdierhouderijen niet"

"Een verbod op het houden van nertsen kan nooit bijdragen tot meer dierenwelzijn", werpt professor Dirk Lips tegen. Als voorzitter van de Raad voor Dierenwelzijn vindt hij het vreemd dat er wetsvoorstellen worden ingediend om pelsdierfokkerij te verbieden terwijl de Raad daar nog geen advies over heeft uitgebracht en ook nog nooit om advies is gevraagd. Als professor Ethiek en dierenwelzijn stoort hem de redenering dat deze landbouwdieren beter niet geboren zouden worden omdat men denkt bont niet per se nodig te hebben.

Klik op de titel voor het volledige artikel.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Lingerie en bont op Chinese modeweek

In Peking is het tijd voor de tweejaarlijkse hoogmis van de Chinese mode: negen dagen lang mogen honderden ontwerpers hun collecties voor de winter van 2012 voorstellen. Als het aan het Chinese modehuis Pulaimu ligt, zullen vooral bont en lingerie het goed doen.

Klik hier voor de fotospecial.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Wereldwijde verkoop van bont bereikt recordhoogte

De wereldwijde bontsector is op heden goed voor meer dan 11 miljard Euro. Azië blijft de groei stimuleren, de Chinese markt is goed voor één vierde van de totale bontverkoop. De prijzen van pelzen bereiken een recordhoogte op de veilingen. Bont wordt opnieuw zeer veel gebruikt in de nieuwe herfst/winter collectie 2012-2013.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Bont trends herfst/winter 2012-2013

Bont was opnieuw talrijk aanwezig in de vele collecties die getoond werden tijdens de New York Fashion week. Er konden dan ook zeven grote trends geïdentificeerd worden. Klik op de titel om alle trends met bijhorend fotomateriaal te zien.

 

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Interview met Prof. Dr. Dirk Lips over dierenwelzijn en de pelsdierhouderij

In ‘De Pelsdierhouder’, het magazine van de Nederlandse Federatie van de Edelpelsdierhouders, verscheen deze maand een interview met Prof. Dr. Dirk Lips. Professor Lips geeft in het interview zijn visie op de vee- en de pelsdierhouderij en de ethiek en het dierenwelzijn die hiermee samengaan.

Klik Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 1.26 MB) voor het artikel.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Oudste kledingstuk ter wereld is hipper dan ooit

Wie nog steeds denkt dat bont ouderwets, loodzwaar en altijd duf bruin is, heeft het mis. Geschoren, bedrukt, in fel oranje of gebreid: bont is jong, sportief en deze winter hipper dan ooit. Of hoe grootmoeders kleerkast ineens een schatkist wordt. ‘Bont maakt alles goed’, vindt styliste Linda Van Waesberge.

Klik Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 721 KB) voor het volledige artikel uit Het Nieuwsblad.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Bont hipper dan ooit

Bont is actueler dan ooit en kadert helemaal in de revival van natuurlijke materialen en van de ‘investeringsmode’. Een bontjas koop je immers voor jaren en is dus het meest duurzame kledingstuk dat je kan kopen. En toch blijft het een omstreden materiaal waarrond veel misvattingen bestaan. We verdiepten ons in de materie en bezochten Kopenhagen Fur, de grootste bontveiling ter wereld, zeg maar het epicentrum van de bontindustrie.
 

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

De waarheid over nertsenkwekerijen

Het wordt de komende weken alsmaar frisser, tijd dus om de warme jassen uit de kast te halen. Of een nieuwe te kopen als de oude wat uit de mode is. Misschien eentje met wat beestenvel aan de binnen- of buitenzijde. Geeft een zalig warmtegevoel, weet de mensheid sinds
de IJstijd. En het staat bovendien chic, praat de modewereld ons al een paar eeuwen aan.

Klik Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 752 KB) voor het volledige artikel.

Bontfederatie en Federatie voor Pelsdierhouderijen corrigeren de verklaringen van GAIA in de media.

GAIA heeft de rechtszaak die de bontsector tegen haar indiende geenszins gewonnen.

Op donderdag 13 oktober is de rechter in kortgeding niet ingegaan op de vraag van de Belgische Bontfederatie en de Federatie voor de Pelsdierhouderijen om de tegen haar gerichte campagne van GAIA te schorsen. Dit betekent echter niet dat GAIA aan het langste eind trekt en de zaak gewonnen heeft. De rechter besliste immers geen uitspraak te kunnen doen op basis van de juridische vorm van de klacht. “Het uitblijven van een uitspraak is een gemiste kans om de consument en het brede publiek correct te informeren over de praktijken binnen de sector”, aldus de twee ondernemersorganisaties.

Bontfederatie en Federatie voor Pelsdierhouderijen dagvaarden GAIA in kortgeding.

Vandaag dagvaardden de Belgische Bontfederatie en de Europese Federatie voor Pelsdierhouders GAIA in kortgeding. Beide ondernemersorganisaties zijn de onjuiste beweringen en de zwartmakerij van GAIA ten aanzien van hun sector grondig beu.
“Het wordt tijd dat de consument correct geïnformeerd wordt en weet welke inspanningen de sector levert wanneer het aankomt op dierenwelzijn”, laten beide federaties weten. 
 

Bontsector verwijt GAIA desinformatie en vraag tot afschaffing van familie-ondernemingen

Vandaag lanceerde GAIA de zoveelste anti-bont actie op rij. GAIA gebruikt hierin een wansmakelijk, sensationeel en onterecht beeld van acteur Jean Claude Van Damme, onder meer bekend voor Hollywood - films waarin geweld niet geschuwd wordt.
Niet alleen schotelt de organisatie de consument verkeerde informatie voor, ze ijvert ook voor het afschaffen van talrijke familieondernemingen actief in België in de sector.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Trends prêt-à-porter herfst/winter 2011-2012 beschikbaar

De beelden en de beschrijving van de trends prêt-à-porter voor de herfst/winter 2011-2012 zijn beschikbaar op de website.

Klik hier voor een collage van foto's van de catwalks.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Le vison dans la peau

In La Dernière Heure verscheen op donderdag 23 juni een artikel rond de pelsdierhouderij in België. Marnix Van Laecke, pelsdierhouder te Aalter en voorzitter van BEFFA, de Belgische Federatie voor de pelsdierhouderij, werd hierbij geïnterviewd. Het artikel is een correcte en objectieve weergave van de pelsdierhouderij in ons land.

Klik op de titel om het ganse artikel te lezen.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Verslag veiling Kopenhagen Fur april 2011

De wereldwijde prijs van nertsvellen werd opnieuw gezet tijdens de aprilveiling van Kopenhagen Fur in Glostrup. Met een aanbod van meer dan 5 miljoen vellen kan zeker over een succes gesproken worden, met een historisch hoge omzet van 2 miljard DKK (1 DKK = 7.46 euro). De gemiddelde prijs van nertsvellen steeg met 3.4% (in Deense Kronen), wat een stijging van meer dan 10% betekent in USD. De prijzen van deze veiling lagen in het verlengde van de prijzen van de voorgaande veilingen.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Eén van ‘s werelds meest glamoureuze applicaties vanaf nu beschikbaar!

Deze nieuwe smartphone applicatie richt zich tot fashionista’s en consumenten van over de ganse wereld die houden van bont. Op deze manier kunnen ze op de hoogte blijven van de nieuwste en meest luxueuze trends.
Klik op de titel en ontdek wat allemaal mogelijk is met deze nieuwe applicatie!

Designer uit Hong Kong wint internationale REMIX wedstrijd in Milaan

Sarah Lan Woon Hei, een jonge vrouwelijke designer uit Hong Kong, heeft afgelopen dinsdag de gouden prijs weggekaapt in de REMIX wedstrijd, de Internationale Bont Design Wedstrijd in La Visionnaire in Milaan . Sarah Lan Woon Hei zit in haar laatste jaar van de Fashion Design and Product Development opleiding aan het Hong Kong Design Institute. De jury selecteerde Sarah haar volumineuze nertsmantel uit 38 kledingstukken die getoond werden door jonge topdesigners uit Noord Amerika, Europa, Rusland en Azië.

Klik hier om het winnende kledingstuk te zien.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Verkoop van bont stijgt met 5,4 procent

De verkoop van bont is vorig jaar wereldwijd met 5,4 procent gestegen tot ruim 14 miljard dollar. Vooral in het Verre Oosten won bont aan populariteit bij de "modebewuste consumenten", zo zegt de International Fur Trade Federation (IFTF).

De verkoop van bont in de wereld bereikte zijn historische piek in 2007, toen voor meer dan 15 miljard dollar aan bont over de toonbank ging.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

A girl can change her mind

Lady GaGa staat er voor bekend om voortdurend de paparazzi op te zoeken. Slechts drie weken nadat ze de wereld liet weten dat ze liever naakt zou gaan dan bont te dragen, werd de superster opgemerkt in een prachtige jumpsuit van Nicola Formichetti met een zwarte bontkraag.

Het is het voorrecht van Lady GaGa om van gedacht te veranderen en GaGa's keuze werd dan ook toegejuicht door talrijke fashion critici. Formichetti is slechts één van de vele modeontwerpers die er voor kozen om bont te gebruiken tijdens hun modeshow op de Parijse catwalks deze week.

Klik hier om de foto te zien

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Gucci maakt het bont op de catwalk

Het modehuis Gucci houdt van bont, anno 2011 nog meer dan ooit. Dat was dan ook te zien op de presentatie van de nieuwe herfstcollectie tijdens de Milanese Fashion Week.

Paars, groen, blauw, geel, rood, oranje, … zowat alle kleuren waren present tijdens de nieuwste modeshow van Gucci. En bijna overal was een pluisje bont te bespeuren. Soms werd het klassevol gehouden met een stola, maar andere keren was het model zowat een wandelende bontreclame. Ook pythonleder was erg gegeerd door Frida Giannini, de creatieve directrice bij Gucci.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Trends voor zomercollectie 2011 beschikbaar

Klik hier voor een selectie van de foto's voor de bontcollectie zomer 2011. 

 

 

  

Kiezen voor bont is een verantwoorde keuze

Het is jammer dat de consument een schuldgevoel wordt aangepraat omdat hij bewust kiest voor het dragen van bont.” Dat zegt de bij UNIZO aangesloten Belgische Bontfederatie woensdag in een reactie op de opvallende GAIA-campagne tegen bont. Op affiches in metro en busstations zijn bekende Vlamingen te zien die hun afkeer voor bont duidelijk maken.  “In tegenstelling tot wat deze dierenrechtenorganisatie beweert, kiezen consumenten bewust voor echt bont, een natuurlijk product dat ze mooi vinden en graag dragen."

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

My name is bont, Mrs. Bont

Deze winter is het al nerts, vos, konijn en bever wat de klok slaat. En nee, daarvoor hoef je niet naar de kinderboerderij. Het straatbeeld is veel pluiziger dan anders, want bont is helemaal terug.

Klik op de titel voor het volledige artikel uit Het Nieuwsblad.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Een nerts in wintervacht, dat is waar de mode op wacht

Winkels puilen dit seizoen, voor het eerst sinds lang, uit van bont. De zaken gaan goed voor pelsdierhouders, ook in Vlaanderen. De schroom om hun vak zit er nog wat in. Google weet niet van hun bestaan, de buren hebben er nog nooit van gehoord en zelfs op het bewuste adres is er op het eerste gezicht geen spoor van te zien. Maar onze negentien nertskwekers hebben het geweer van schouder veranderd. 'Iedereen die hier een kijkje wil komen nemen is welkom'.

Klik Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 371 KB) voor het volledige artikel uit De Morgen.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Bont: moeten we de trend volgen?

Waarom ontketent bont zoveel passie? Vijf argumenten die de zaken haarscherp samenvatten.

Klik Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 3.78 MB) voor het artikel dat verscheen in het decembernummer van Elle Belgique.

 

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Bont goes fashion

Bont verovert deze winter het modebeeld. Dit nobele materiaal duitk op in kledij en accessoires. Tassen, sleutelhangers en juwelen van bont, laarzen met een bonten bies, mutsen en losse kragen brengen de luxe van bont binnen het bereik van een breed publiek. Aan een mantel in de beste bontkwaliteit hangt evenwel nog altijd een fors prijskaartje vast dat verantwoord wordt door de dure huiden en de vele werkuren.

Klik Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 5.38 MB) om het volledige artikel te lezen dat verscheen in het novembernummer van Dotglam. 

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Bontenparade

Dit is het harigste modeseizoen sinds tijden. Op handtassen, laarzen, mouwen, capuchons, manchetten op truien, kragen, zomen, handschoenen: overal staat haar op. Soms maar eens heel klein plukje bont, maar soms hele lappen zeer aaibare huiden onder de vorm van hesjes, pluizige gebreide stola’s, bedrukte jassen tot enkellange mantel van kostbaar sabelbont. Echt of nep, maar meestal echt, geeft bont een duizelingwekkend gevoel van luxe en een heerlijke omhullende warmte.

Klik Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 3.39 MB) voor het volledige artikel dat verscheen in de novembereditie van Talkies.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Bont, do or don't

Niets blijft zo beladen op de catwalk als bont. Maar het is en blijft een prachtig materiaal. En zijn alle designers niet per se rebellen die tegen heilige huisjes schoppen? Bont, de comeback, dus kijken mag, kopen niet verplicht!

Lees Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 1.53 MB) het volledige artikel dat verscheen in het septembernummer van Feeling.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

'Maak het eens bont'

Geen onderwerp binnen de modewereld is zo controversieel als bont. Voorstanders moeten nog steeds vechten tegen de (voor)oordelen van de talrijke tegenstanders. 'Neen ik hou niet van madammen met een bontjas', de komiek Urbanus verwoordde in 1980 hoe het merendeel van de bevolking toen over bont dacht. Wie echte pels droeg, was gemeen, want bont stond synoniem voor dierenleed. Maar wat is nu eigenlijk het echte verhaal?Is bont echt zo dieronvriendelijk als meestal beweerd wordt? De Bontfederatie hielp ons de mythe te ontsluieren.

Lees alles over dit artikel dat verscheen in het julinummer van Pure Style en Fashion.

Klik Portable Document Format (PDF) hier (pdf, 2.18 MB) voor het volledige artikel.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Trends voor de herfst/wintercollectie 2010-2011 beschikbaar!

Afgelopen maanden stelden de ontwerpers van zowel de Prêt-à-porter als de Haute Couture hun collectie voor de herfst/winter van 2010-2011 voor. Net zoals vorig jaar zagen we ook voor komend seizoen heel wat accenten in bont.

Neem een kijkje en ontdek wat dé trends voor het najaar worden!

Klik hier voor enkele beelden uit de collecties.

Belgische Bontfederatie verrast over achtergelaten vellen wasbeerhonden

In Nederland ontdekte een vrouw vandaag een berg resten van vellen van wasbeerhonden die gedumpt waren langs een Nederlandse weg. De Belgische Bontfederatie vindt deze vondst zeer vreemd. De wasbeerhond wordt als pelsdier immers niet gehouden in Nederland, noch in België, maar vooral in Finland en verhandeld onder de benaming Finnraccoon. De handel in deze vellen is volledig legaal.
De persoon die deze resten van vellen heeft achtergelaten is wellicht niet vertrouwd met de pelssector.

Klik op de titel voor het volledige artikel.

Reactie Belgische Bontfederatie op artikel rond beelden uit China

De Belgische Bontfederatie reageert geschokt bij het zien van de beelden uit China die vandaag in een artikel op de website van Het Laatste Nieuws verschenen.
Ten eerste door de wreedheid van de getoonde beelden en ten tweede dat de makers van deze beelden deze als representatief voor de pelssector voorstellen.
De getoonde beelden zijn immers totaal irrelevant voor de Europese, Canadese en Amerikaanse pelssector waar, net zoals voor alle andere dieren (kippen, varkens, runderen…), ook wetgeving bestaat rond de wijze van het houden en het slachten van pelsdieren.

Klik op de titel voor het volledige artikel.

Ijsberen en giraffes

Afgelopen winter, zo is de voorbije week in Parijs gebleken, heeft het ontwerpersgilde collectief gekeken naar Where The Wild Things Are. Met een immense bont- en vachttrend als resultaat.

Klik op de titel voor het volledige artikel

 

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Trends in bont herfst/wintercollectie 2010-2011

De internationale catwalks gaven ons een van de sterkste richtingen die we de afgelopen jaren inzake bont gezien hebben. De styling was zelfverzekerd, met de sleutelsilhouetten van het seizoen die er openlijk luxueus uitzagen door het gebruik van bont.

 

 

Wintermode in Milaan mikt eerder op chique vrouwen dan op speelse meisjes

'Back to normal', zei Miuccia Prada over haar eigen collectie, en daarmee vatte ze de algemene trend samen. Echte kleren voor echte vrouwen. Zou de crisis daar voor iets tussen zitten?

Lees hier het volledige artikel en ontdek hoe designers ook dit jaar opnieuw kiezen voor bont.

Koninklijk hof in bont: 'kiezen voor bont is een ethisch verantwoorde keuze’

Eerder vandaag verschenen in diverse media negatieve commentaren op het feit dat leden van de Koninklijke familie bont droegen tijdens de jaarlijkse herdenkingsmis voor de overleden leden van het vorstenhuis. Het paleis reageerde op de berichten door te stellen dat ‘de prinsessen en de koningin vrijelijk hun kledij kiezen’.

‘Niet enkel kiezen de prinsessen en de koningin vrijelijk hun kledij, de keuze voor bont is daarenboven een verantwoorde keuze’, stelt de Belgische Bontfederatie.
 

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Glamoureuze luxe met bont bij Michael Kors

De Amerikaanse ontwerper Michael Kors trekt de kaart van de luxe, hij mixte sportkledij met dure materialen als bont en suède.
De ontwerper maakt glamoureuze sportkledij, denk aan een body uit kasjmier, truien met capuchons en vossenbont en een strakke, sexy sweaterjurk. Dit combineerde hij met hoge laarzen die losjes rond de kuiten zitten en dikke, zilveren anorakken. Het is duidelijk dat Kors zich volgend jaar aan een erg koude winter verwacht met veel après-skikledij. "Amerika vond de sportkledij uit en daar keren we nu naar terug."

 

Oscar de la Renta kiest voor kleur.. én bont

Terwijl vele Amerikaanse ontwerpers het voor volgende herfst sober houden, gooit Oscar de la Renta het over een andere boeg. Niet te rustig. Geen understatements. Maar integendeel een krachtig "nee" tegen neutraliteit en een duidelijke keuze voor levendige kleuren. Tevens werkte hij haast elke jas af met bont.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Geslaagde promotiecampagne Belgische Bontfederatie

De Bontfederatie kan ook dit jaar opnieuw terugkijken op een uiterst geslaagde promotiecampagne! Naast advertenties in Marie Claire (Nederlands), Votre Beauté (Frans), Elle (Nederlandstalige en Franstalige edtie) en Talkies (Nederlands), publiceerde Talkies ook een zes pagina's tellend artikel rond bont. 
Ook De Morgen wijdde met een vier pagina's tellend artikel aandacht aan het gebruik van bont in diverse nationale en internationale collecties.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Naomi Campbell is niét hypocriet

Het gewezen supermodel Naomi Campbell (39) heeft haar eigen bontjas. Proficiat, allen naar de winkel voor die jas met zuivere Russische sabelmarters. Niet dus, dat vinden de verzamelde dierenrechtenactivisten, die La Campbell verwijten dat ze overstag gaat voor de dollars.

 

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Koude maakt bont terug populair

De verkoop van jassen gemaakt van vossen, nerts of andere dierenpelzen stijgt terug door de koude temperaturen in Europa.

De organisator van pelsveilingen in Helsinki merken een verdriedubbeling op in de verkoop van bontjassen, de prijzen stijgen daarmee ook met een derde sinds december. Er is steeds meer vraag naar bont, aldus veilingmeester Pertti Fallenius. De markt had het de afgelopen jaren moeilijk, doordat de sociale druk rond deze materialen steeds groter wordt.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Nieuwe website voor de Belgische Bontfederatie

Na meer dan tien jaar besloot de Raad van Bestuur dat het tijd was voor een nieuwe website. De opfrissing van de website gaat hierbij gepaard met een stijgende dynamiek binnen de Belgische Bontfederatie.

De Bontfederatie komt reeds jaren op voor de belangen van de ondernemers binnen de verschillende takken van de bontsector. Naast deze belangenbehartiging wordt echter ook veel belang gehecht aan het creëren van netwerkactiviteiten waar collega's binnen de modesector elkaar op een informele manier leren kennen en zo informatie uit kunnen wisselen.

Bijhorende foto bij het nieuwsbericht

Regering behoudt principe van sper- en solden periode

Ondanks eerdere aankondigingen van de federale ministerraad, is de sperperiode ook dit jaar nog begonnen op 15 november.
Onlangs kondigde de ministerraad aan dat de sperperiode voortaan pas op 6 december zou starten. Maar omdat die regeling nog niet is goedgekeurd door het parlement blijven de oude regels van kracht en begon de sperperiode ook dit jaar nog op 15 november.