NL | FR
 
 
 
 
Home > Mode

Mode

Mode !? en Bont !?

In feite twee woorden met een uitgesproken eigen geschiedenis!  Bont was er reeds voor de mode, of zijn ze samen ontstaan?

Het eerste, mode, slaat op een wijze, een manier waarop meerdere mensen in eenzelfde en eigentijds cultuurverband zich 'kleden'.  Mode helpt met misschien een beetje ijdelheid te voldoen aan een beeld, een imago, van en voor zichzelf.  Veelal zetten ontwerpers hier de weg uit.

Bont betekent letterlijk: meerkleurig.  En daar ligt ook de oorsprong van de term.  Daarvoor moeten we terug naar de Middeleeuwen toen men kleding droeg die gevoerd werd met tweekleurig, of 'bonte', eekhornpelsen.

Maar kleding is ook nog een grondstof.  Bont bestaat uit pelsen met hun verschillende materiaaleigenschappen.  Pelsen zijn gelooide, soms geverfde en dikwijls bewerkte vellen van (pels)dieren.  Vellen die warmte verzekeren en met hun uitgesproken zachtheid een zintuiglijke ervaring veroorzaken.

Deze pelsen worden verwerkt volgens een ontwerp, een creatief idee.  Gebruik makend van een eigen techniek, traditioneel of experimenteel geheel nieuw, laat de pelsmakeer een origineel of verbluffend model groeien onder zijn ambachtelijk geschoolde handen.

Voor verdere informatie of fotomateriaal kunt u steeds terecht bij het secretariaat van de Bontfederatie.