NL | FR
 
 
 
 
Home > Info > Origin Assured label

Origin Assured label

In de internationale markt van vandaag vragen consumenten steeds meer informatie over de producten die ze kopen. De consument verwacht dan ook informatie over de herkomst van het gekochte product, openheid en transparantie over de manier waarop ze geproduceerd worden en de zekerheid dat de dieren een humane behandeling kregen.

Het ‘Origin Assured’ programma is een toonbeeld voor de betrokkenheid van de industrie met betrekking tot deze principes.
Het is dan ook het belangrijkste initiatief, ooit opgezet binnen de bontindustrie, dat zekerheid biedt dat de pels in een kledingstuk of het bontstuk dat het OA-label draagt, afkomstig is van een land waar nationale en lokale wetgevingen en standaarden gelden voor de productie van bont.

Enkel pels afkomstig van goedgekeurde soorten, geselecteerd uit goedgekeurde landen, dat verkocht wordt via deelnemende veilinghuizen, kan het OA-label dragen.

Hoe werkt het?

Een land moet nationale of lokale wetgevingen en standaarden hebben die gelden voor de productie van pels om in aanmerking te komen voor het OA-label.

Het grootste deel van wereldwijde verkoop van pels verloopt via internationale veilinghuizen. Het OA-programma werd voor het eerst geïntroduceerd in december 2006. De internationale veilinghuizen die partner werden in het OA programma zijn vanaf dan verantwoordelijk voor het sorteren van de pelzen met het OA-label, zodat op alle facturen duidelijk vermeld staat dat de pels OA gecertificeerd is.

Op dit moment kunnen enkel de pelzen die verkocht worden door een deelnemend veilinghuis, het OA-label dragen. Momenteel lopen nog onderhandelingen met diverse veilinghuizen rond het toekennen van het OA-label.

Kopers van OA-huiden van deze veilinghuizen kunnen het OA-label zowel vragen als krijgen. Het OA-label en de facturen gaan op deze manier samen naar de retailer. Een kledingstuk kan enkel verkocht worden met een OA-label wanneer het stuk voor 100% bestaat uit OA bont.

De verdelingsketen van het OA-label wordt gecontroleerd door een onafhankelijk bureau om er zeker van te zijn dat alles correct verloopt.

Het OA-label zorgt er dus voor dat de consumenten, de designers en de retailers met vertrouwen een bewuste en goed geïnformeerde keuze kunnen maken.

Meer informatie vindt u op www.originassured.com.

Wie is betrokken bij het OA label?

Het initiatief werd ontwikkeld door de ‘International Fur Trade Federation (IFTF) in samenwerking met vier gerenommeerde internationale veilinghuizen:
- American Legend Cooperative
- Finnish Fur Sales/SAGA Furs
- Kopenhagen Fur
- North American Fur Auctions

Recent sloot het het veilinghuis 'Fur harvesters Auction' aan bij het OA-programma.

Cotecna, een internationale monitoring-organisatie, staat in voor de controle van het correct gebruik van het OA label.

Goedgekeurde OA productie

Een OA label geeft de zekerheid dat de gekochte pels afkomstig is van goedgekeurde diersoorten en van goedgekeurde landen.
Om goedgekeurd te worden voor het OA label moet de pels afkomstig zijn van een land waar nationale en lokale wetgevingen en standaarden gelden voor de productie van bont.

Meer informatie over de standaarden en de landen die aan deze standaarden voldoen vindt u hier

Klik hier voor de lijst van bonthandelaars in België die het OA label verkopen.

Campagne 'I know where I am from'

Roberto Cavalli  Jean Paul Gaultier  Zac Posen  Gaspard Yurkeviech

Meer weten over het Origin Assured label? Foto's voor persdoeleinden downloaden? Surf dan naar www.originassured.com.